pátek 10. září 2010

O tom, jak jsme my Češi divní.

Právě jsem si přečetla svůj první zápisek na tomto blogu. Sranda, Teď to vnímám úplně jinak, ale v tu chvíli bych to napsala stejně. Trošku se ale stydím... S odstupem :)

Proč jsou Češi divní? Divní. To je divný slovo. Ale ano, podle mého názoru jsme úplně divní. To je ještě divnější :)
Obecně vzato: neumíme vyjadřovat pocity, neřídíme se podle vlastních instinktů, priorit ani chtíčů, chybí nám spontánnost, přímost a upřímnost. Stále se ohlížíme na druhé, co na to řeknou, bojíme se, ostýcháme, neřekneme ne ani ano, nedej bože, když jsme v cizím prostředí, máme divné nálady, které nevysvětlíme, pijeme pivo, vodku, jsme tak trochu vidláci, úzkoprsí, závistiví, zvědaví, žárliví, krademe, drbeme, hrajeme si, předstíráme, kážeme vodu, pijeme víno (IN VINO VERITAS), nosíme bílé ponožky do sandálů, obecně vkus je tentam, necháme se oblbovat...
Ale na druhou stanu samozřejmě je tu spousta věcí, na které jako Češi můžeme být pyšní - co Čech, to muzikant, vůbec umělců se najde spousta, ale právě u nás je ten problém, že jsou naprosto nedocenění, nebo až po smrti, jaký to úděl... Vládne u nás mainstream, z toho je mi taky trošku smutno, ale to se nezmění (trošku to souvisí s tím vidláctvím), jsme celkem pohostinní - teda pouze k lidem, které známe a nedala bych moc za to, že právě v těchto pohostinných chvílích spousta z nás předstírá - znáte to - úsměv blablabla, ale v duchu "vypadni už" ... Čeští muži (a dál na východ) se rádi bijou, často jeden na druhého křičíme (i bezdůvodně), přejídáme své děti sádlem ze zabíjačky a bábovkou, doma je nám nejlíp, děláme, že nevidíme, věříme bezmezně reklamám, či jiným předkousaným či zaplaceným pravdám prezentovaným v TV ("Ale v televizi říkali, ...."), dlužíme, jsme uzavření, kouříme v hospodách, stěžujeme si a zároveň nic neděláme, šmelíme kde se dá, šetříme na často důležitých věcech, kam vítr, tam plášť, už jsem zmiňovala konzumaci alkoholu? Jak jinak. Máme zvláštní smysl pro humor, který jen tak ostatní národnosti nepochopí, jelikož souvisí s tou naší divnou náturou, ale právě za ten humor jsem hrozně ráda. Máme velkou historii, ale zase, kdo z nás o ní ví něco víc, než pojmy. Ale přesto všechno někteří z nás dokáží být celkem spokojení, což je nejdůležitější! Jakkoliv, kdekoliv, ne na úkor ostatních. Na druhou stranu ale dokážeme pěkně nadávat na vše kolem. Jen tak. Důchodci jsou zapšklý, teenageři drzí. Nesmějeme se, ba ani neusmíváme (na ulici, v práci...), dáme na kvantitu, ne kvalitu, ordinujeme v růžových zahradách, žijeme na zámcích, kašleme na vzdělání i přesto, že studujeme VŠ, náš politický systém často selhává, často je až k smíchu, ani ne tak systém, jako představitelé politické scény (oddraz národa), ale taky chodíme na houby, máme rádi přírodu, žijeme na vesnicích, nestěhujeme se, děláme zbytečné škatulkování, rozdělujeme, řídíme Zetory a Škodovky, podplácíme se, podvádíme, čučíme na fotbal, fandíme hokeji, jsme málo blázniví a když už je ale někdo blázen, tak pořádný! A na závěr toho všeho jdeme na jedno. A jsme u toho - zase lžeme ..... :)

Mohla bych pokračovat, třeba příště.

P.S. - Toto je můj osobní nadhled na Čechy krásné, Čechy mééé. Nadsázka a humor. Možná to není ani tak obecný náhled, jako spíš naprosto egocentrické rozložení mé osoby, to je jedno. To je právě ta DIVNOST!

Tak nahoďte úsměv, nastartujte fichtla a jeďte na výlet, nezapomeňte si vzít igelitku, nejlépe z Lidlu, protože ten je levný!

Divnej článek, co? No jo, Češka :)

A ještě jedna důležitost!!! - Vyjímka potvrzuje pravidlo! A já ty vyjímky nejradši :)

8 komentářů:

  1. Jsi divná... A proto jsi naše :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kdybych jen Greene mohla, tak ti to olajkuju :)

    OdpovědětVymazat
  3. so cool my grill!!! one day i´ll can understand it ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Dost věcí je naprostá pravda, ale dost věcí je přibarvená, ale při čtení článku jsem zjistil, že jsem asi ta výjimka, protože neřídim traktor, škodovku ani fichtla a na výlety jezdim jedině s gramem, prostě, kdyby tady lidi vác hulili, tak by se možná přestali i opouštět:-DD

    OdpovědětVymazat
  5. Luci, musim Ti rict, ze si myslim, ze jsi to napsala uzasne! Mozna je to z meho pohledu taky trochu jiny (kdyz jsem taky pryc), ale fakt si myslim, ze jsi to napsala krasne! A samozrejme taky souhlasim...jsou vyjimky ;o)
    Kata (Dalecka) Pavelek

    OdpovědětVymazat
  6. Drazí, milí, divní sousedé,
    Samozřejmě, že jsem si dosti přibarvila, to by pak nebyla žádná sranda (mimo jiné, přibarvovat si taky patří mezi české speciality :)
    Jsem ráda, že je to čitelné a ve finále, jsme sice divný, ale to neznamená negaci, zas tak hrozný to s většinou z nás není :)))
    Adamsi, ono na tom asi něco bude, hehe, potvrzuji ze země tulipánů, mlejnů, země pod hladinou země....

    OdpovědětVymazat
  7. Maciii

    Luci..to je parada..nerikam,ze je vse pravda a ze mam stejny nazor,ale vim,ze tvuj takovy je..znam te tak s nim..a kolik jsi toho vymyslela,to je poklona i kdyby to nebyla pravda.:)))) To je proste mazec!!!!!!! To jsem necekala a jako fakt se sklanim az na zem.Sranda musi byt

    Ale ty jsi popsala takoveho typickeho Cecha..spis "starsiho a z vesnice" :)Ja jsem asi taky vyjimka, potvrzujici treba Tim,ze uz davno mi je jedno,co si lidi mysli, nedavno jsem byla na diskotece v teplakach,pila jsem malinovou limonadu, tancila u tyce a predcvicovala aerobic :)) Co dodat,asi jen ze to bylo na skoleni s ucitelema.

    Ale tak do 5 veci co jsi vypsala bych se zaradila..

    A jaky je to jinde? Je to lepsi? Myslis..? Napis..jaky jsou lidi v Holandu? Maji jen pozitiva? :))

    diky za prispevek..fakt :)

    OdpovědětVymazat
  8. No ještě že jsem SLEZAN, je pravda ti česi jsou fakt divný, prý kdo neskáče není čech, takovou krávu může vymyslet jen ten tajtrlík klausů

    OdpovědětVymazat