sobota 9. ledna 2010

Ve viru Leidenu

Sobotni vecer....
Posledni mesice nejsem zvykla travit vikendove vecery takhle o samote v poklidu, ale mela bych si zvykat. Soboty a nedele mam komplet volne, presto jsem neco malo po dome porovnala, nedalo mi to. Rodina je nekde po navstevach, jsem sama s pejskem.
Dneska jsem si tedy prispala konecne a bylo to moc prijemny, rychle jsem si zvykla na novou postel, tudiz do ruzova.. :) Pred obedem jsem vyrazila na vlastni pest a s mapou v kapse do centra. Z domu je centrum asi 10 minut pesky, luxus. Neztratila jsem se, gratuluji si. Opet a znovu - Leiden je kouzelny mesto, ma bohatou historickou tradici - to si musim jeste nastudovat, bohuzel rodny dum Rembrandta uz nestoji. Leiden bych velikostne prirovnala k Hradci Kralove. V uplnem centru nejezdi auta, za to stovky kol. Neni tu klasicke namesti, ale takovy zvlastni rozpolozeni okolo kanalu. Kazdy den jsou na ulicich trhy, stanky s ruznym zbozim - ryby, maso, syry, tulipany, obleceni, ruzny jiny cetky, dokonce i typickeho Vietnamce se stankem hader se tu da potkat. Ale jen jednoho. Jo a jeste vafle a palacinky, hmmm. Jeden z dalsich atributu Holandska.

Uz ted vim, ze tech 25 kilo v kufru bylo tak z 60% zbytecnych. Hlavne obleceni... Maci, mela jsi pravdu, ale presto jsem musela zabalit vsechny ty svy hadry, ktery mi ted, kdyz jsem videla, co tady mam u nosu za prijatelny ceny, prijdou naprosto sileny :D Ale co... Musim se kroti, nevydrzela jsem a mam uz jedno novy tricko.... :D Zenska no...

Okoukala jsem, ze lide se tu zdravi tim trojitym polibkem, vite co myslim, na tvar, na druhou a jeste znovu na tu prvni.... Me jeste nikdo takhle nepozdravil ani na jednu... :)
Dalsi vec, co me na ulicich zaujala je, ze napriklad pred kavarnou, i kdyz se nepouzivaji ted v zime, stoji zidle i stoly bez jakehokoli zajisteni, coz je v CR nemyslitelne... Nebo ten obchudek s cd, dvd a deskama... Ten byl uzasnej a venku taky krabice s deskama, jen tak....
Pak jsem konecne nasla kavarnu, kde delaji cafe to go/takeaway. Cappucino mi pripravil takovej starsi sedivej cernoch a hned se ptal, odkud jsem a mile se choval, i vtipne, coz potesi, kdyz tu nikde nikoho neznate....
Jediny co nechapu, vyhozeny vanocni stromky uprostred ulic :/
Toulavy, lisavy kocky, kola vsech druhu, barev, velikosti, vcetne osmicek, prazdnych dusi nebo bez predniho kola, zaparkovany horizontalne i vertikalne, napriklad za zabradli z mostu, haha.

No, kazdopadne krasna petihodinova prochazka. Jo a koupila jsem si v knihkupectvi milovanyho The Little Prince, v anglictine a rozhodla jsem se vyuzivat rodinnou kartu do knihovny. Vse v anglictine tak jsem zvedava... Plus Holland Guide :)

Jeste jsem zapomnela rict, ze rodina mi na privitanou dala pantoflicky by IKEA, bez kterych by to tu neslo a zupan, plus mapy okolnich mest. Uz se tesim az budu cestovat do Amsterdamu, Haagu, Haarlemu, Delftu, Rotterdamu, Bredy a tak dale....

Jeste par zajimavosti, vcera pri veceri jsem se s rodici hodne bavila o Cesku a Holandsku.... Tata Sander jako sectely cestovatel a historik si vzpomnel pouze na ceskeho Milana Kunderu... Tak jsm mu pripomnela jeste Milose Formana, Budweisser - o nemz si myslel, ze je z USA - jaka urazka! Musim je poucit o krasach CR, vsak ve finale je jich taky dost...

Pristi zapisek bude az nachytam dalsi zajimavosti ci zkusenosti, diky za prizen, goede nacht* L.

5 komentářů:

  1. tvoje zápisky vždycky zní jak z pohádky! <3 ten obchůdek s cd je božskej. ps: moc neutrácej :D

    OdpovědětVymazat
  2. budu setrit... jeste notasek, obmena satniku a je to :D uvidime, jak dlouho to bude pohadka, kdyz mas pokoj v podkrovi, je tezky zustat nohama na zemi ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Luci moje,vidis..stara a zkusena Maci mela pravdu..vid?:)Ale dokud nezkusis, neuveris..ja vim,taky jsem to tak udelala a litovala a litovala..:( ale nic jsem tam nemela to srdce vyhodit.

    U nas je totalni kalamita..snih,snih a snih..masakr..tohle uz jsem tu dlouho nezazila..je to parada..az na dopravu a nehody :(( A nema se to lepsit..Koukni na foto,byli jsme taky na petihodinove prochazce..nevydrzela a koupila jsem si tilko,pletene saty( v Paladiu) a dva svetry v me oblibene Teranove :)
    Takze ctyrnasobna zenska :) kdyz nepocitam skripacek na nehty a slevnena balici papiry :)

    Snad neva, ze jsem se ti tu rozepsala,ale bude to asi castejsi..tak si zvykej :)To jsi dostala krasny darecky z Ikey..to je miloucke..zitra tam zrovna jedeme :)tak jsem zvedava,co zase poridime :)
    O Cesku povidej..povidej..i kdyz, kdyz se to srovna se zahranicim,tak nevim,zda je co povidat..neco se najde,ale vis jak..Holandsko vypada opravdu kouzelne..tak uz se nemuzu dockat, az poznam dalsi Zemi..pis pis..je to poutave a hltam, hltam..:) Vsak vime!

    OdpovědětVymazat
  4. JOjo, taky tu urcite nebudu nic vyhazovat, mozna do nejakyho special sberu, rikala Miranne,uvidime jak na to budu mit srdce :)
    Jen pis komenty! Je to mily, jsem rada, ze nenudim...
    Cesko je hrzne zasazeny tim komunismem, presto, ze o je 20 let, tak kdyz takhle vyjedes, je to desne znat, vsak Maci vis... Dnesek mam uplne volnej, cetla jsem si holandskyho pruvodce a sepisovala kam se chci podivat... Jinak uz abych si tu nasla nejaky kamose :/

    OdpovědětVymazat
  5. Jj zitra tu pred dvermi budou sbirat stare obleceni,tak jdu asi jeste popremyslet, jestli neco vyhodim,ale spis to budu smerovat k Anety mamince Radunce :) Pac ona je hubenour a jeste to treba unosi..zname..

    No jo..ono nekde si to jeste mysli ted, ze je u nas komunismus..uvidime, kdy to setreseme..

    Jinak s tema kamosema Te chapu..vsak vis,co se mnou delalo, kdyz jsem byla 5 dni v Praze sama..:( ja jsem hrozne spolecensky clovek a obdivuju Te..jestli to zvladas!

    OdpovědětVymazat