čtvrtek 14. ledna 2010

Kroegen, Knaipen, Pub EINSTEIN aneb konecne lidi a alkohol :)

Yes Yes Yes...... Yesterday I was in a tipical Dutch pub in the centre called EINSTEIN. Ajnstajn protoze ten chlapik ALbert tu neco malo postudoval. V Leidenu je jedna z nejstarsich univerzit v Evrope.
A jak jsem se vlastne dostala do hospody. kdyz si porad stezuju, ze tu jeste nikoho neznam? Tak uz znam :)
Lucia, Slovenka, jez jsem objevila diky facebooku, ktera tu zije uz 9 let, byla natolik ochotna a smluvila si se mnou meeting, aby mi ukazala krasy Leidenu, hlavne zpoza okna vyhrate knajpy. EINSTEIN, velmi znama mistni hospoda, pro me otrele pratele neco jako Mejtsky BARBAR, ale podstatne vetsi... Schazeji se zde hlavne mladi lide, studenti a stredecni vecery tradicne patri mezinarodnim zalezitostem, takze mistnich tu potkate opravdu poskromnu.
Lucia mi vysvetlovala ceskoslovenskoholandske rozdily, kdy kde co jak... Je to lepsi to slyset od nekoho, kdo pochazi z podobnych podminek jako ja a jeste k tomu temer v rodnem jazyce :) Urcite Vas bude zajimat jak to tu chodi v hospodach... Vetsinou platite hned u baru, kde si objednate a i prinesete ke stolu vami pozadovane drinky. Leti tu pivo samozrejme Heineken a Amstel nejvic. Pije se v 250 ml sklenici vetsinou. Ja vcera pila bile vinko a to i z normalni sklenice :D Tvrdy se tu temer vubec nepije... Jako ze jsme zvykli nekoho pozvat na panaka, tak to tady ne.... Rozhodne to tu neni levne, coz se dalo cekat, takze jak jinak, ale co, do hospod se preci chodit musi a bude i kdyby na chleba nebylo :)
V EINSTEINU se to schazi az tak po desate, coz je tu normalni cas pro start, zacnou se odklizet stoly z mnoha mist a vznikne tak prostor, ktery je vhodny aktualne pro stojici jedince - coz jsou ve finale vsichni a to hlavne kvuli duvodu, ze se tu spousta lidi zna a i kdyz nezna, tak cestuji od jednoho k druhemu, tvori se ruzne diskuzni kruhy a taky se ruzne stridaji, zajimavy... Takze v jednu chvili jsem se citla v kruhu asi 8 lidi. Mexico, Spanelsko, Italie, Portugal, Recko, Nemecko, Holandsko, Cesko, Slovensko, Anglie... Huuaaaa a vsichni s bavi, bylo to tak strasne zvlastni pro me, ze jsem se zas a znovu prisla jako v jirikove videni a citila jsem se strasne happy, az tak, ze se mi chtelo chvilema uplne smat... To je to, co me vzdycky lakalo, poznavat ruzny lidi a ze se tady opravdu vyradim v tomhle ohledu je jisty.... Svet je malej, to si pamatujte, proto kdyz jsem se bavila s jednim z mala mistnich holandanu, ani me neprekvapilo, ze v Cesku nekolikrat byl, ma zde kamarady a taky umi cesky rict PIVO, NA ZDRAVI a MAS KRASNE OCI :D to me dostalo, jeste tim pizvukem roztomilym.... Mile. Vubec nevim jak se kdo jmenoval, pamatuju si jen narodnosti, pro zacatek :)
Specialne v Holandsku se vyuziva toho trojpolibkovyho pozdravu, ze zacatku jsem se moc nechytala, ale uz jsem poucena, takovy to mlasknuti do vzduchu bohate staci, ale jinak se mi tenhle pozdrav libi, obzvlast, je-li praktikovan s atraktivnim protejskem ;)
Bezne tu hospody zaviraji v tydnu v jednu a o vikendu ve dve, coz nam tahnounum do rannich hodin prijde nezvykle, ale docela rozumne. Nejsou tu ale nonstopy!!! Takze se tu mene pije, o tom zadna, pulitr je pulitr, panak je panak, dale se celkovy cas straveny v hospode vymezuje pouze zhruba od desate do druhe... Asi jsou tu holt rozumejsi... Na druhou stranu mam duveryhodne informace, ze se tu lidi taky cas od casu zrubou jak ty hovada, takze nebojte :)
Jelikoz jsem rano vstavala, tak jsem opistila misto cinu jeste pred pulnoci, mirne opojena klasikou - tri dvojky bilyho a s usmevem na rtech jsem sla domu. Trefit mi tu uz nedela problem, centrum je 10 minut od domu. Jen to kolo budu muset vic vyuzivat, vzdyt tu fakt nikdo pesky nechodi!!!
Dnesek dale celkem klidny pohodovy den, par zmatku ohledne povinnosti a zakazu pro holky, ale ja to mam na haku :)
JO, malem bych zapomnela, po veceri jsem konecne mela chvilku si vyslechnout myho novyho "tatu" Sandera. Vlastni cestovni agenturu, ktera se specializuje na sever a jih sveta a hlavne na prirodu.... Naaadhera. Organizuji dovolene atd. Jestli to nekoho opravdu zajima - www.ajska.nl A hlavne, tatik je velkej cestovatel... Umite si predstavit, ze byl 40x v INDII??? Ano, ctyricetkrat!!! Vsechny kontinenty ma pod palcem, rok v Australii... Wow, to je zivot, obdivuju ho... Verim, ze si od nej vyslechnu jeste vice o svete a lidech a prirode a kulturach... Huaaa!
TO JE ZIVOT COOOOOOO........

2 komentáře:

  1. Maciii:

    Jj ten polibek jak ve Francii..to je dobry,vzdy jsem to tam s radosti sledovala :)Horsi je to s mene atraktivnim protejskem..ne? v Praze to pomalu prebiraji :)jen dvakrat. Jinak s temi hospodami je to podobne vsude ve svete..to u nas jsou jen takovy prasata a kali do rana :) to se fakt nikde moc nestava..teda aspon ne regulerne v hospodach :)a celkove s tim,co rikas souhlasim..v Kanade v hospode taky byli debatni kruhy..kde ani nemusis sedet u stolu,ale putujes..jak v klubiku..zacinam si myslet,ze je to vsude podobne, akorad CR vybocuje..:)))takze mozna nakonec dobre..jsme netypicky :)a je fajne,ze ses tak rychle seznamila, v Kanade jsme se taky chteli sejit s ceskama,ale nejak to nedotahly do konce..holky jedny!No neva..my jsme byli dva..

    Porad nechapu a obdivuju,jak se s nima dokazes bavit a rozumet v AJ :)ja mluvim dobre Aj jen kdyz jsem napita..:)) Takze jen tak dal!

    OdpovědětVymazat
  2. No anglictina mi problemy nedelala to je pravda, ale kdyz ti hori koudel... No proste, rozumim uspesne velky vetsine toho, co mi kdo chce rict, ale vetsinou mi to trva nez ze sebe neco vykopu ja, ale vazne, myslela jsem si, ze mi to pujde lip, hodne zadrhavam, ale jako rozumim si se vsema o tom zadna, jen jsem takova zabrzdena jeste, ale verim, ze se brzo odbrzdim :) Ten pozdrav jejich je moc prijemnej :)

    OdpovědětVymazat